EKOlogiczna Kawa


Jak co dzień kawa jest nieodłącznym elementem dnia. Może pora zaciągnąć wiedzy na temat ekologicznej kawy.

O ulubionym płynnym napoju tych, którzy muszą wcześnie wstawać (niestety nie wszyscy mogą pozwolić sobie na późne wstawanie jak np. popularni blogerzy) pisał już chyba każdy czy to bloger czy facebookowicz.

Dziś natknęłam się na wpis Kasi  natomiast jakiś czas temu Volfee  opisywał najlepsze i najdroższe kawy na świecie. Pora na mnie 🙂

Słowo kawa brzmi podobnie w niemal każdym języku świata. Dla Anglika jest to „coffee”, dla Francuza „cafe”, Niemcy mówią „Kaffee”, Holendrzy „koffie”, włosi „cafe”, Grecy „kafeo”, a Polacy „kawa”

Dziś co nieco na temat ekologicznych upraw kawy

Zacznijmy od poznania genezy mojego ulubionego napoju. A więc do dzieła…

Kawa to nic innego jak wyśmienita legalna używka, która codziennie pobudza do życia dzięki zawartej w niej kofeinie. Do sporządzenia kawy wykorzystuje się ziarna kawowca, które podlegają procesom palenia, mielenia i instantyzacji (trudne słowo?! człowiek uczy się całe życie a od czego jest encyklopedia!).

Działanie kawy znamy wszyscy, bo co innego pobudza Nas każdego dnia jak nie KAWA. Orzeźwienie i zwiększenie sprawności myślenia to kolejne zalety spożywania głównej bohaterki dzisiejszego wpisu.

Czarna kawa pochodzi z czarnego kontynentu, to w Etiopii po raz pierwszy wykorzystano ziarna kawowca, które spożywano „gotowane z dodatkiem masła i soli”… nie będę sprawdzać czy jest to smaczne połączanie. Może ktoś z Was jest chętny i podzieli się wrażeniem z picia kawy maślano-słonej 😛

Dobra dobra o kawie można pisać i pisać, ale wróćmy do tematu ekologicznej kawy. 

W czasach globalizacji (hehe seminarium się kłania) dostęp do kawy jest nieograniczony. Jakkolwiek to brzmi, chodzi tu niestety o masowe uprawy kawy dla celów handlowych, bo przecież nie każdy z nas pozwoli sobie na zakup kawy najwyższej klasy jak np. Kawa Kopi Luwak , która jest najdroższą dostępną kawą na świecie.

Plantacje przemysłowe charakteryzują się wykorzystaniem wielu środków chemicznych- oprysków i nawozów w celu przyspieszenia dojrzewania kawy oraz zwiększenia wydajności upraw. Natomiast plantacje ekologiczne to inna bajka.

Tradycje uprawy kawy sięgają wiele setek lat wstecz, więc te ekologiczne plantacje to nic innego jak zastosowanie pierwotnych metod. Pijąc eko-kawę możemy być pewni, że jej ziarna dojrzewały powoli, zgodnie z naturalnym rytmem przyrody. Proces nawożenia plantacji odbywa się z wykorzystaniem ekologicznych nawozów pochodzenia zwierzęcego oraz roślinnego.

Certyfikaty kawy to gwarancja jakości

Kawa jako drugi pod względem ważności surowiec o znaczeniu globalnym (po ropie naftowej) oraz drugi na świecie najczęściej spożywany napój (po wodzie) stanowi niezwykle ważny obiekt certyfikacji.

Eko-Konsumencie nie pogub się w tym gąszczu certyfikatów, postaram się pomóc. Certyfikaty uwzględniają ekologiczne standardy zarówno środowiskowe jak i socjalne, jakich doświadcza kawa na całym świecie.

Bird FriendlyBird Friendly („Przyjazny Ptakom”)   odnosi się do miejsca uprawy kawy. Oznacza to, że na plantacji kawowcom towarzyszą drzewa zacieniające. W ich koronach gnieżdżą się rozmaite gatunki ptaków, które na zwykłych, konwencjonalnych plantacjach bez zacieniania nie mają ku temu warunków.Rainforest Alliance Certified

Rainforest Aliance. W ramach programu zrównoważonego rozwoju rolnictwa certyfikuje wiele zbóż, również kawę, uwzględniając m.in. kwestię zapewnienia godziwych środków utrzymania dla pracowników obszarów uprawnych w krajach Trzeciego Świata poprzez zmianę tamtejszych przyzwyczajeń w zakresie form pracy, wynagrodzenia, handlu i zmianę sposobu myślenia konsumentów.

Certyfikat ekologicznyUSDA organic

Organic.  Certyfikat ekologiczny zabrania stosowania takich substancji jak sztuczne nawozy, herbicydy, pestycydy itp. Również bezpośrednie sąsiedztwo z uprawami nieorganicznymi jest niewskazane, gdyż stosowane tam chemikalia mogą przedostawać się na uprawę certyfikowaną.

Fair Trade to certyfikat służący do oznaczania produktów pochodzących ze Sprawiedliwego Handlu.   O tym certyfikacie wspominałam również w odniesieniu do ekologicznej mody o czym możesz przekonać się TU 

UTZ Certified

UTZ za punkt honoru stawia sobie transparentność i identyfikowalność w obrębie łańcucha dostaw oraz efektywne zarządzanie farmami (działania zapobiegające erozji gleby, minimalizacja zużycia wody oraz produkcji zanieczyszczeń, odpowiedzialne stosowanie środków chemicznych, ochrona środowiska naturalnego).

Dużo teorii ale co z praktyką. Certyfikaty te chronią przyrodę ożywioną i nieożywioną, oczywiście przekłada się to na jakość kawy o czym chciałabym się przekonać np. będąc na plantacji kawy w Brazylii. 

Praktyczne informacje na temat picia kawy. Według niektórych badań kawa pita w umiarkowanych ilościach posiada pewne pozytywne, niekiedy nawet lecznicze właściwości.

PIJ KAWĘ bo dzięki niej:

  1. Polepszysz pamięć krótkotrwałą i zdolności poznawcze
  2. Zmniejszysz ryzyko zachorowania na marskość wątroby
  3. Ułatwisz koncentrację, kawa pozytywnie wpływa na krążenie i układ trawienny
  4. Przyśpieszysz metabolizm, tym samym zwiększysz tempo przemiany lipidów i pomagasz zapobiegać zmęczeniu mięśni
  5. Przyczynisz się do zmniejszenia zachorowalności na nowotwory pęcherza jeśli palisz
  6. Zmniejszsysz ryzyko zachorowania na chorobę Parkinsona
  7. Nawet do 50% zmniejszysz ryzyko zachorowania na cukrzycę typu II
  8. Zmniejszysz ryzyko zachorowania na raka jelita i wątroby (hepatomę)
  9. Zwiększysz efektywność środków przeciwbólowych
  10. Polepszysz perystaltykę jelit
  11. Może ograniczyć rozwój próchnicy zębów

KAWA jest jednym słowem dobra na wszystko:) Tylko nie przesadzajmy z delektowaniem się kawuniom bo skutki uboczne pewnie też są Wam znane.

Ja piję kawę głównie dla smaku, już ciężko jest u mnie stwierdzić czy kawa mnie pobudza (kiedyś nawet po wypiciu mocnej kawy potrafiłam zasnąć). Dzięki prezentowi od Mikołaja mogę się już delektować smakiem rozmaitej kawy- tej najszlachetniejszej Arabici pochodzącej m.in. z plantacji brazylijskich oraz Robusty z doliny rzeki Mekong w Wietnamie.

Dla mnie kawa musi być gorąca, zwłaszcza gdy dzisiejsze poranki są już coraz chłodniejsze. 

źródło

www

Advertisements

3 uwagi do wpisu “EKOlogiczna Kawa

  1. Pingback: Kubek, szklanka, filiżanka | Natalkowo

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s